
Biyokimya bölümü
Biyokimya bölümü
Programın amacı: sağlık bilimleri, biyoloji bilimleri, sağlık, doğru beslenme, kimya bilimleri ile ilgili konularda hem teorikte hemde pratikte eğitimler almaktadırlar.Biyokimya bölümünde eğitim alan bireyler 2.yıldan itibaren alt dallardan birine yönelmektedirler.
Biyokimya bölümünde okutulan dersler
- Biyofizikokimya
- Enzimoloji
- İlaç Kimyası
- Beslenme
- Toksikoloji
- Klinik Kimya
- Genetik
- Fermantasyon Teknoljisi
- Endüstriyel Hijyen
Atık değerlendirmesi gibi dersler okutulmaktadır. Hem teorik hemde pratikte uygulama yapmaktadırlar. İlk iki yılda fizyoloji ve mikrobiyoloji gibi anorganik ve analitik ders programları uygulanmaktadır. Biyokimya programı iki ana alt dala ayrılmaktadır. Biyokimyagerlik ve biyoteknoloji ağırlıklı kimyagerliktir.
Biyokimya programını bitirenlere verilen unvanlar
Biyokimyager veya Biyoteknoloji ağırlıklı Biyokimyager unvanı verilmektedir. Biyokimyagerler sağlık kuruluşlarındaki biyokimya analiz bilimlerinde ve sağlıkla ilgili testler yaparak hem insanlığa hemde ülkemize fayda sağlamaktadır. Biyokimyagerler yeni test yöntemleri geliştirerek gıda ve ilaç sektöründede kalite kontrol işlerinin devamını sağlarlar.Projenin devamlılığını ve düzgün yürütülmesine olanak sağlarlar.
Mesleğin gerektirdiği özellikler
- -Güncel konulardan haberdar olmalısınız
- -Biyoloji ve matematik alananında yetenekli olmalısınız
- -Ortaya çıkan sorunları çözebilmelisiniz
- -Sürekli kimyasal maddelerle uğraşılacağından alerjinizin olmaması gerekli
- -Sayısal yeteneğiniz olmalıdır
- -Düşünme gücünüz ve hayal gücünüz bu bölümde önemli rol oynamaktadır
Mesleğin gelecek yıllardaki durumu nedir?
Ülkemizde biyoloji sektörüne gereksinim her geçen gün artmakta ve yapılan yatırımlarla beraber sektörün ne kadar önemli olduğu her geçen gün kendini ortaya koymaktadır.Bu mesleğin bu yatırımlar ve devlet desteğiylede iş olanaklarının dahada artmasına neden olacaktır.
Biyokimya bölümü mezunlarının iş imkanları ve çalışma olanakları
Program mezunları ilaç, gıda, tarım ilaçları, kozmetik, deterjan, fermantasyon, tıbbi kimyasal maddeler gibi alanlarda.Bu maddelerin üretildiği tesis ve kuruluşlarda iş imkanı bulabilmektedirler.Üniversitelerde ve çevre araştırma merkezlerinin laboratuvarlarında görev alabilmektedirler.