Endüsti 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 Nedir Kısaca

18. yy. da insanlar hayatta kalmak, nesillerini sürdürebilmek ve   üretebilmek adına insanlar kendi kas güçlerini kullanıyorlardı. Binlerce yıl boyunca kendi çabalarımızla ihtiyacımız olan ürünleri elde ettik. Ürünleri, kıyafetler, çanak, çömlek, inşaat malzemeleri gibi. Zaman ilerledikçe işleri kolaylaştırmak adına hayvanları kullanarak zamandan tasarruf etme yoluna gidildi. Atlar, eşekler, öküzler kullanılarak tarım ve inşaat sektörleri gibi alanlarda insan gücü aza indirgenmeye çalışıldı. Rüzgar ve suyun gücüde kullanılarak insan gücü en aza indirgenmeye çalışıldı. Yel değirmenleri veya su değirmenleri gibi aletlerle un ve buna benzeri ürünler ürettildi.

18. yy’ın ortalarına doğru bu düzen böylece devam etti. İlk olarak 1800’lü yılların sonunda su buharının devreye girmesi ile dünyada sanayi başlıyor. Buhar makinesinin ilk patentini alan isim ise Thomas Savery olmuştur. İnsanoğlu tarafından yapılmış en iyi icatlardan birisi olarak nitelendirilen bu buluş dünyayı değiştiren icatlardan birisi olma öncülüğünü taşımaktadır. Bu makine daha sonra çok büyük bir endüstriyel devrime neden olmuştur. Buhar makinaları olarak adlandırılan bu cihazlar insanların 2-3 günde yaptığı bir işi bu makinelerle 1 günden kısa bir zaman da yapabiliyorlardı. Bu tarz dev makinaların kullanımı ile birlikte üretim dev bir şekilde artmaya başladı. Bu sayede üretim hem ucuzlamış hem de üretilen mal miktarı artmış oluyordu. Üretim anlayışı ile birlikte Avrupanın demografisini ciddi bir şekilde değiştirdi.Paris, Londra, Berlin gibi Avrupa şehirlerinin nüfusları katlanarak artmaya başlamıştır.Buhar kullanılan bu makinalarda kömür kullanılıyordu ve kömür elde etmek için farklı şehirler kurularak yeni bir sektörde ortaya çıkmış oldu.1800 lü yıllara geldiğimiz zaman avrupada çok güçlü bir işçi sınıfı ortaya çıktı ve 1. Endüstri devrimi yani sanayi devrimi ile karşılaşmış olduk.

Endüstri kelimesini açıklayacak olursak “Hammaddelerin işlenmesi, enerji kaynaklarını yaratmak, bu kaynakların yaratımında başvurulan araçlar ve yöntemlerin tamamı endüstridir.” İnsanlar köylerden şehirlere göç etmeye başladılar.Avrupa başta olmak üzere bütün dünya geri dönülemez şekilde değişti ve 1. Sanayi devrimini yakalayan ülkeler inanılmaz bir zenginliğe kavuştular.Bu zenginlikle beraber bu ülkelerde ekonomik, politik ve askeri bir biçimde onlara büyük avantajlar sağlamıştır.Endüstri devrimine giremeyen ülkeler ise öncelikle iktisadi alanda kayıplar yaşadılar.Daha sonra ise fiziksel anlamda bir çöküş yaşadılar.

Sanayi Devrimi

Sanayi devrimi büyük bir zenginlik getirmesinin yanında inanılmaz bir rekabeti de yanında getirmiştir. Buhar Makinesinin icadından sonra 1831 yılında Alessandro Volta elektrik üretmenin pratik yolunu bularak elektrik üretmenin temel prensiplerini keşfetme yolunda ilerlemiştir. Elektrik doğada hep vardı fakat elektriği depolamak, kullanmak ve pratiğe dökmek gibi uygulamalara ihtiyaç vardı. Bu gelişmelerden sonra Amerika’da ilk kez elektrik sanayi ile karşılaşınca seri üretim kavramı başlıyor.

Endüstri 4.0 ve seri üretim

Seri üretim başladıktan sonra insanların refah seviyesi katlanarak artmaya başlamıştır. Artan bu refah seviyesinin en önemli nedenlerinden birisi ise sanayi ürünleri ulaşılabilir fiyatlarla insanoğlu ile tanışıyor olmasıdır.hızla gelişen ve değişen bu yeniliklerin yanında Endüstri 2.0’ı Henry Ford ile karşılamış oluyoruz. Heny Ford otomobil üretmek istiyordu ama ozamanlar da otomobil üretmek oldukça masraflı ve uğraş gerektiren bir iş olarak karşımıza çıkıyordu.Otomobiller büyük otomobillerde üretilebiliyodu ve bir otomobil üretmek ortalama 2-3 gün de meydana geliyordu.Bu yüzden otomobiller çok pahalıydı.Bir otomobil sahibi olmak isteyen birey aylar ve yıllarca sırada beklemek zorundaydı.Yeni atelyeler yeni işçiler çalıştırsa da Henry Ford’un işi çok zorlaşmaya başlamıştı. Güzel para kazanıyordu ama bu işe bir çözüm bulması gerekiyordu. 1800’lü yılların sonlarına doğru Amerika’da seri bant üretim mezbahaları açılmıştı.Bu mezbahalarda tavuk, inek, koyun gibi hayvanlar bir bant üzerinden gidiyordu ve seri bir biçimde kesilerek işler çok basit bir şekilde yapılıyordu ve fabrikanın sonun da ise bu ürünler yemeğe hazır bir biçimde çıkıyordu. Henry Ford ise mezbahalarda kullanılan bu yöntemi otomobillerde kullanmaya karar verdi.1960’lı yılların sonlarına doğru bilgisayarla fabirkaların üretim işlerine dahil edilmeye başlandı.Bir tarafta bilgisayarlar bir tarafta da otomasyon olunca Endüstri 3.0 kavramı ortaya çıkıyor. Endüstri 3.0 ile birlikte artık üretim bilgisayarların üretimi kontrol altındaydı.Bilgisayar kontrollü robotlarda seri bantlarda insanlardan çok daha hızlı ve çok daha etkili bir şekilde  ve çokta hatasız bir şekilde üretim yapabiliyordu.3. Nesil sanayi devrimi ciddi sosyal değişikliklere sebep olmuştur.Üretimler robotlar tarafından yapıldığı için işçi sınıfıda bu gidişatla küçülmeye başlamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu