
Gemi ve Deniz teknolojisi mühendisliği bölümü
Eğitim süresi Yabancı dil ile birlikte 5 yıl olan gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü her türlü su altında ve su üstünde hem Deniz ile ilgili hem gemi ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmaktadırlar.Bu bölümü okuyan bireyler genellikle zamanlarının çoğunu denizlerde ve limanlarda geçirmektedirler. Bu bölümden mezun olan bireylerin yapacağı bazı görevler vardır. Örneğin gemilerin ya da deniz ve kıyılardaki yapıların uluslararası kurallara uygun tasarımını yapmak zorundadırlar.Yerin altında bulunan fosilleşmiş ve ham madde haline gelmiş maddelerin işletilmesini sağlamaktadırlar.Gerektiği zamanlar da deniz diplerine boru döşeme gibi faliyetlerdede bulunurlar.Görevlerinin en önemli kısımlarından birisi de denizlerdeki kirliliği önlemek için teknolojik alanda çalışmalar ve ARGE yaparak bu alanda gerekli faaliyetleri yürütmektedirler.
Mesleğin gerektirdiği bazı özellikler
- –Denizde uzun yolculuk yapmayı sevmelisiniz
- -Matematik ve fizik konuların başarılı olmalısınız
- -Mekanik ve teknik işlere el yatkınlığınız olmalıdır
- -Araştırma ve geliştirme çabasında olarak mesleğinizi devam ettirmelisiniz
- -Takım çalışmalarında etkin rol oynamalısınız
- -Sayısal alanda iyi olmalısınız
- -Problemleri çözebilme yeteneğiniz olmalıdır
- -Meraklı ve öğrenmeye yatkın olmalısınız
- -Su canlıları,Deniz terimleri, Gemiler ile aranızın iyi olması gerekmektedir
Bölümün dezavantajları
Bölümü okuyan bireyler meslekleri dolayısıyla denizde çok zaman geçirecekler ve bu nedenlede sosyal yaşamdan,aileden,arkadaş çevresinden uzak kalabileceklerdir.
Gemi ve Deniz teknolojisi mühendisliği programının verildiği yerler
Bu mühendislik programı:İstanbul Teknik Üniversitesinde Gemi inşaatı ve Deniz bilimleri fakültesinde verilmektedir.
Gemi ve Deniz teknolojisi mühendisliği bölümünde mezun olanların kazandıkları ünvan ve aldıkları diploma
Bu mühendislik bölümü başarı ile bitiren bireyler Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği lisans diploması alırlar.Unvan olarak Gemi ve Deniz teknolojisi mühendisi unvanına sahip olurlar.
Eğitim sonrası çalışma alanları ve iş imkanları
Bölümden başarı ile mezun olan bireyler devletin bazı kurum ve kuruluşlarında asgarin ücretin 3-4 katına kadar maaş alabilirler.Kendilerini iyi bir biçimde geliştirdikleri takdirde, özel sektörde asgari ücretin 4-5 katı kadar maaş alma şansları vardır.Bu maaşlar çalışanın işteki performansına ve işletmeniz hizmet içeriklerine göre olumlu bir şekilde artışta gösterebilmektedir.