İnşaat mühendisliği bölümü

İnşaat  mühendisliği hakkında  merak edilen sorular: İnşaat mühendisliği ne yapar? İnşaat mühendisliği maaşları ne kadar? İnşaat mühendisliği dersleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

İnşaat mühendisliği ne yapar? (Geçmişten günümüze)

İnşaat mühendisliği çok eski zamanlardan günümüze kadar uzanan bir mühendislik dalıdır.Göçebe halinde yaşayan insanlar, yerleşik hayata geçtikleri zaman kendilerine barınak kurma ihtiyaçları doğmuştur.İlk olarak taş ustaları bu alanda kendilerini sergilemiştir.Gelişen ve değişen zamanlar birlikte bu alana gereksinim artmıştır.Eski zamanlarda zannatkarlar ve marongozlar tarafından bu alan artık İnşaat mühendislerinin olmuştur.Peki inşaat mühendisleri ne iş yapar? Yapıların planlarını, projelerini ve yapımı ile uğraşarak nesnel bir amaç uğrunda çaba gösteren bireylerdir.

Türkiye’de İnşaat mühendisliği

Ülkemiz, dünyada en hızlı büyüyen ve gelişen ülke sıralamasında olduğundan, yeni köprüler, tüneller, alt geçitler, havaalanları,  yüksek katlı binalar ve bunlar gibi yapıtları yapmak için inşaat mühendisine gerek duyulacaktır.Ülkemizde çok ihtiyaç duyulan bir meslektir.Mezun olduktan sonra ülkemizde rahatlıkla iş bulabilirsiniz.

İnşaat mühendisliği mesleğinin gerektirdiği özellikler

-Sayısal alanda başarılı olmalısınız

-Takım çalışmalarında etkin rol oynamalısınız

-Problemleri çözebilme yeteneğiniz olmalıdır

-Sahada çalışmayı sevmelisiniz

-Yabancı dil öğrenmeye gayret etmelisiniz.

İnşaat mühendisliği dersleri

İnşaat mühendisliği derslerini sizler için derledik:

1.Sene İnşaat mühendisliği dersleri: inşaat mühendisliğine giriş – Fizik – Kimya – Matematik – Matematik 2 – Teknik resim – Bilgisayar programlama gibi dersleri görürler.

2.Sene İnşaat mühendisliği dersleri:Mukavemet – Diferansiyel denklemler – Mühendislik mekaniği – Atatürk ilke ve inkılapları – akışkanlar mekaniği – yabancı dil –  ölçme bilgisi – yapı malzemesi ve yapı statiği dersleridir.

3.Sene İnşaat  mühendisliği dersleri: Olasılık – Temeller ve yapı malzemesi – Hidrolik mühendisliği – Zemin mekaniği – Yapı statiği gibi dersler verilmektedir.

4.Sene İnşaat mühendisliği: İleri beton teknolojisi – İnşaat sözleşmeleri – Su yapıları – Depreme dayanıklı yapı tasarımı –  Çelik yapı tasarımı – Deprem mühendisliği gibi dersler okutulmaktadır.

İnşaat mühendisliğine girmek için:

İnşaat mühendisliğine girmek için yüksek Öğretim Kurulunun yaptığı iki oturumdan oluşan sınava girmek gereklidir.Bu sınavları biraz açıklayacak olursak: Bu iki oturumdan oluşan sınavın 1. oturumu Temel yeterlilik sınavı olup bu sınavdan lisans barajını geçmeniz gerekmektedir.Barajı geçen bireyler 2. oturuma girmeye hak kazanırlar.Bu sınavlardan İnşaat mühendisliğine yetecek puanı almanız gereklidir.

İnşaat mühendisliği maaşları nekadar?

İnşaat mühendisleri mezun olduktan sonra bir işe başladıkları zaman 2500-3500 arasında bir maaşla işe başlarlar.Bu süre zarfında işe olan adaptasyon ve işi koordine yeteneğinize bağlı olarak maaşınız 6000 ila 10000 arasında değişecektir.

İnşaat mühendisliği iş imkanları nelerdir?

İnşaat mühendisleri kendilerini geliştirmek için yatırımcı kuruluşların düzenlediği seminerlere katılabilirler.Üniversite hayatlarında kendilerini geliştirerek en az bir adet yabancı dil öğrenerek iş yelpazesini dahada  genişletebilir.Mühendisler isteklerine göre lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yaparak akademik kariyerlerine devam edebilirler.Birçok özel inşaat firmaları ve holdingler inşaat mühendislerine gerek duymaktadır.Devletinde bazı kurumlarına atanabilirler.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: İş Bulma Süresi En Kısa Olan Üniversite Bölümleri - Bitercih

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu