
Üniversitede Not Sistemi
Üniversitede Not Sistemi
Çan Eğrisi ve Bağıl Sistem Nedir?
Üniversite Not Sistemi Nasıldır? Genel olarak ünivesitelerde bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır.Bu sisteme göre vizenin %40’ı final sınavının ise %60’ı alınmaktadır.Alınan Her Puanın Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi harf ve katsayılar bakımından bir karşılığı bulunmaktadır.Vize ve final oranları ise üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir.

Not Hesaplama Nasıl Yapılır?
Not hesaplarken nelere dikkat etmeliyiz? Not hesaplama nasıl yapılır? Öğrencilerin akademik başarı not ortalamaları, fakülte yüksekokul veya meslek yüksek okullarında yarıyıl-yıl sonunda öğrenci işleri bürosu tarafından hesaplanır.Bu hesaplama sırasında öğrencinin yarıyıl-yıl akademik başarı not ortalaması ve genel akademik not ortalaması olmak üzere 2 toplam elde edilir.
Yarıyıl-yıl akademik başarı not ortalaması hesaplamak için bir yarıyıl-yılda alınan her dersin not katsayısı ile dersin kredisi çarpılır elde edilen toplam ile toplam haftalık kredi sayısına bölünür ve bu çarpımlar toplanarak ortalamanız elde edilir..
Genel akademik başarı not ortalamasını hesaplanırken yarıyıl akademik not ortalaması yaparken kullandığımız yol ile aynı yol izlenmektedir ancak yarıyılda alınan derslerin yerine öğrencinin üniversiteye başladığı zamandan itibaren aldığı dersler dikkate alınmalıdır.Sınavlara giren öğrenciler sonuçlar neticesinde AA,BA,BB,CB,CC,G alan öğrenciler o dersten geçmiş sayılmaktadır.DC ve DD harflerinden birini alan öğrencinin dersten başarılı olabilmesi için yıl sonu akademik ortalamasının 2.00 olması gerekmektedir.Başarısız sayılan bu öğrenciler ise o gelecek sene o dönemde dersi tekrar alması gereklidir.FD,FF ve F1 aldığınız derslerden tüm koşullarda başarısız sayılırsınız.Bu dersleri gelecek sene tekrar vermek durumunda kalırsınız.

Ortalaması Düşük Olan Bireylerin Not Hesaplama Durumu
Örneğin güz yarı yılında hesaplanan akademik başarı ortalaması 1.75’in altında ise bu öğrenci gelecek yıl da hem güz döneminde hem de bahar döneminde yeni ders alamazlar.Başarısız oldukları dersleri tekrar alarak ortalamalarını yükseltmeleri gereklidir.
Okuldan Okula Değişen Çan Eğrisi Sistemi
Bu duruma da örnek verecek olursak sınavlardaki genel duruma bakılarak bazı derslerde gerekli görüldüğü takdirde bu sistem uygulanmaktadır.Bu şekilde 2.00 katsayısına 70 puanı değilde hocanızın karar verdiği bir puan gelir.Böylece hocaların insiyatifine kalan bu durumda dersi geçme notu biraz daha aşağılara çekilebilir.
Çan eğrisi Nedir?
Çan eğrisi sisteminde sınav sonuçlandığı zaman herkesin aldığı notun ortalaması alınmaktadır.Alınan bu ortalama ile standart sapma ile değişim aralığı belirlenerek artış ve azalış miktarı belli olmaktadır.Hocalar her zaman çan eğrisi sistemine uyacak diye bir kaide yoktur.Hocanız çan eğrisine bağlı kalmadan da geçme notunu aşağıya çekebilmektedir.Örnek verecek olursak geçme notunu 50 değil 40 yapıyorum.Böyle bir durumda not sistemindeki notlar 10’ar puan aşağı çekilmiş olacaktır.
Merak ettiğiniz soruları mail atarak yada aşağı kısımda bulunan yorum yerine yazarakta sorabilirsiniz.Yukarıda yazılı olan bilgiler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir.