Kimya Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgi
Kimya Mühendisliği Hakkında Bilgi
Kimya mühendisliği bölümü hakkında çokca sorulan soruları sizler için derledik.Kimya mühendisliği nedir? Kimya Mühendisliği maaşları? Kimya Mühendisleri ne iş yapar? Kimya mühendisleri dersleri?
Kimya mühendisliği kaç yıllık? Kimya mühendisliği puanları? Bu soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Kimya mühendisliği nedir?
Eğitim süresi dört yıl olan kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji ve bu gibi alanlardaki maddeleri laboratuvar koşullarında işleyerek daha yararlı, değerli ve kullanışlı hale dönüştürerek bu süreçteki adımları denetleyen, uygulayan ve sıkıntılara çözüm üretebilen bir mühendislik dalıdır.Kimya mühendisliği bölümünü tercih edecek bireylerin çok iyi sayısal alt yapıya sahip olmaları gerekmektedir.Bu altyapıdan söz edecek olursak Matematik, kimya, fizik örnek verilebilir.Tüm sayısal konuları içinde barındıran bir mühendislik dalıdır.
Kimya Mühendisliği dersleri
Genel kimya – Matematik – Fizik – Yabancı dil – Analitik kimya – Akışkanlar mekaniği – Isı iletimi – Kütle iletimi – Mühendislik ekonomisi gibi dersler okutulur.
Kimya Mühendisleri ne iş yapar?
Kimya mühendisleri genellikle belirli bir kimyasal maddeyi en uygun biçimde değerlendirirler.Üretim için proje çalışması hazırlarlar.Örneğin bir tesis kurulacaksa bu tesis için gerekli araç ve gereçleri belirleyip tasarımlarını yapmaktadırlar.Kurulan bu tesisi denetleme yetkisine de sahiptirler.Bir madde üretirken bu madde hakkında reçete hazırlarlar, bu reçeteyi maddedeki karışım oranları ve bileşim oranlarını tespit etmek için yaparlar.Evlerimizde, çevremizde, işte, okulda çokça kullandığımız ürünlerin kalitesini artırmak için ARGE çalışmaları yaparak insanlığa katkı sağlarlar.Kimya mühendisi ile kimyagerllik bazen karışmaktadır.Bu konuya bir açıklık getirecek olursak kimyagerler genellikle bileşen davranışlarıyla ilgilenir. Kimya mühendisleri ise maddeyi yararlı hale getirmeyi, inşaat sektöründe yapı işleri gibi birçok işte görev almaktadırlar.Kimya mühendisleri ilk işe başladıkları zaman 2500-3500 arasında maaş almaktadırlar.Kendilerini geliştirdikleri süreçte bu miktar 5000-10000 TL’yi bulmaktadır.
Kimya mühendisliğinin gerektirdiği bazı özellikler
-Sayısal bilgileri çok iyi olmalıdır
-Laboratuvarda çalışmayı sevmelidirler
-Takım çalışmalarında etkin rol oynamalıdırlar
-Problemlere çözüm üretmelidirler
-Yabancı dil öğrenmeye gayret etmeliler
-Araştırma ve geliştirme becerisine sahip olmalılar
Kimya mühendisleri ne iş yapar?
Kimya mühendisliği bölümünü başarı ile bitiren bireyler, üniversitede kendilerini ne kadar geliştirdilerse o kadar kolay ve rahat iş bulabilirler diyebiliriz.Kendi deneyimleri doğrultusunda bazen bir fabrikanın yapılmasında maliyeti, işçiliği ve kullanılan malzemenin yeterliliği gibi konularda görev alırlar.Fabrikaların üretimlerini gerekli iyileştirmelerde de görev alırlar.Unutmamak gerekir ki üretim yapan tüm endüstrilerde kimya mühendislerinin çalıştığı kaçınılmaz bir gerçektir.Ülkemizde bu mühendislik dalıda talep oldukça fazladır.Kimya mühendislerinin iş olanaklarını sıralayacak olursak:İlaç sanayinde, Petrokimya, Sabun-deterjan-kozmetik, Gübre, Tarım ilaçları, Plastik, Tekstil kimyasalları gibi alanlarda rahatlıkla iş bulabilmektedirler.